Skip to main content
Stadion "Mokri Dolac"

Stadion “Mokri Dolac”

Povijest

Ime Mokri Dolac spominje se još davne 1950. Godine kada je u središtu tada malog naselja, današnjeg Posušja postajala bara i pašnjaci gdje su se okupljale sve generacije Posušanki i Posušana. Prvu utakmicu posuški Zidar odigrao je 1950. godine u ljetnoj područnoj ligi. Tadašnju Posušku baru zaljubljenici u nogomet počeli su ravnati i graditi mjesto gdje će se okupljati generacije i generacije.

Postavljanje travnjaka na Mokrom Docu 1980. godine

Prvu službenu utakmicu na Mokrom Docu odigrali su NK Boksit Posušje i NK Lokomotiva Mostar sad već davne 1963., pred mnoštvom gledatelja. Od 1977. godine do 1980.godine klub je odselio sa svog stadiona zbog nasipanja, ravnanja i uređenja travnjaka Mokrod Doca. NK Boksit svoje utakmice igrao je na Topali, Rasadniku u Vinjanima, Biluši na Vraniću i Sovićima kod Gruda.

Prvi veliki poduhvat Mokri Dolac doživio je 1980.,godine kada je grupa entuzijasta nakon nasipanja i ravnanja nakon tri godine postavila prvi travnjak na „zelenom dragulju“ u sred grada. Najveću ekspanziju i gradnju doživio je 1996.godine, nakon Domovinskog rata. 

Tadašnji predsjednik RH Dr. Franjo Tuđman i general Ljubo Ćesić Rojs odlučili su da Posušje dobije moderan i suvremen stadion kao poklon Posušju i njegovim žiteljima. Općina Posušje je u ratu darovalo svoj stadion za potrebe Hrvatskog Vijeća Obrane. 

Tako je Posušje u dvije godine do 1998. godine dobilo moderan i suvremen stadion s pomoćnim terenom i prostorijama. Novi i moderan stadion Mokri Dolac otvoren je u svibnju 1998.godine. Više od 10 000 žitelja gledalo je spektakl, kada su plavo-bijeli savladali HŠK Zrinjski s 2-0 i proslavila se velika pobjeda na novom i modernom Mokrom Docu.

Stadion danas

Mokri Dolac danas izgleda fantastično u posljednje tri godine napravljeni su veliki infrastrukturni projekti. Ulaskom HŠK Posušje u Premijer ligu BiH, došli su veliki infrastrukturni zahtjevi koje je trebalo riješiti kako bi navijači i građani Posušja mogli dočekati klubove nogometne elite na Mokrom Docu. Prvi zahtjev čelnika NS BIH, bio je izgradnja svlačionica, jer klub nije imao dovoljnu i valjana kvadraturu prema UEFA i FIFA standardima. Rok za završetak radova bio je 10 mjeseci od dana potpisa ugovora. I kao što je UO na čelu s predsjednikom i obećao to je i učinio, u svibnju 2022.godine otvorene su moderne i suvremene svlačionice s popratnim uredima i ekonomatom s preko 350 m2 ispod južne tribine stadiona Mokri Dolac. Nakon rekonstrukcije svlačionica HŠK Posušje još je postavio led semafor, te napravljena prostorija za prijenos utakmica i press soba. Nakon osvajanja 8.mjesta u PL BIH, i najboljeg plasmana od kad se igra PL, pred UO bio je novi zadatak, a to je reflektorska rasvjeta. Nakon rješavanja papirologije i popratnih aktivnosti, u rujnu 2022.

Novouređene svlačionice
Svlačionice stadiona Mokri Dolac

Godine krenulo je kopanje i izlijevanje stopa za povijesni projekt na stadionu Mokri Dolac, san svih navijača počeo se ostvarivati. Dinamika radova tekla je dosta brzo, i krajem 2022.godine izlivene su sve četiri stope za reflektorsku rasvjetu. U svibnju 2023.godine završena je kompletna reflektorska rasvjeta i podignuti su velebni stupovi s modernom led rasvjetom.

Dan 04.08.2023. godine bit će upisan kao povijesni dan za HŠK Posušje i Općinu Posušju, jer se toga dana odigrala prva utakmica pod svjetlima reflektora. Taj dan bit će upamćen po rekordno ispunjenom Mokrom Docu, više od 6.000 navijača billo je dio nezaboravne atmosfere i prve utakmice pod svjetlima nove reflektorske rasvjete. Tako je Mokri Dolac postao prava nogometna arena, a slike Posušja i Mokrog Doca obilaze uživo gledatelji diljem Jugoistočne Europe i svijeta. 

Nakon dva velika infrastrukturna projekta, uslijedio je i treći i možda najvažniji, uređenje i rekonstrukcija pomoćnog terena na stadionu Mokri Dolac, kojeg koristiti preko 350 djece. Djeca su na tri mjeseca napustila svoj Mokri Dolac, a strojevi su krenuli u rušenje južnog i zapadnog zida, te proširenje postojećeg terena. Zbog nedostatka sredstava HŠK Posušje je sa UO i marketinškim timom kluba pokrenuo akciju „Ostavi Trag za Nove Generacije“, te su građani, navijači i sponzori klubu darovali kvadrate trave kako bi klub svojim najmlađima mogao osigurati najbolje uvijete za rad.Uz pomoć Ureda za Hrvate izvan RH, Vlade ŽZH, Općine Posušje i svih navijača, simpatizera i gospodarstvenika napravljen je moderan teren s umjetnom travom, te je osvijetljen s led reflektorskom rasvjetom. Koliko navijači, gospodarstvenici i donatori žive za svoj klub pokazali su ovom akcijom ,te su za pomoćni teren prikupili preko 330.000,00 KM. 

Početkom 2024.godine otvoren je novi pomoćni travnjak s popratnim prostorijama, te su tako u samo četiri godine, napravljeni su veliki infrastrukturni projekti.

 

Budući projekti

U naredne dvije godine, cilj kluba je postaviti moderan i suvremen hibridni teren, te natkriti kompletnu južnu tribinu s modernim VIP ložama i Press centrom. O tome ćemo više otkriti u periodu ispred nas.

Projekt "Mokri Dolac"